Pantolon hakkinda bilgiler - terimler sozlugu
Pantolon : Kız - Erkek, Yaşlı - Genç... nerdeyse hepimizin hergün hem üzerimize geçirdiğimiz hem de en az günde bir kez telaffuz ettiğimiz pantolon kelimesinin hangi eşyayı ifade ettiğini ve ne olduğunu anlatmaya herhalde gerek yoktur.Ancak, bu kelimenin Türkçe olmadığı her halinden bellidir, çünkü Türkçe kelimelerde birinci heceden sonra O harfi bulunmaz. Eğer bir kelimede ilk heceden sonra o harfi bulunuyorsa o kelime ya Türkçe değildir, ya birleşik kelimedir, ya da zaman içinde söylene söylene ses değişimine uğramıştır.
Pantolon'a gelince, kesinlikle yabancı bir kelime... Dilimize Fransızcadan geçmiş fakat aslında Fransızca'da değil. Hikayesi şöyle:
Pantalone, eski İtalyan orta oyunlarındaki yaşlı komik adam'ın adıdır, ve bu isim Yunanca; Panta: tam, tüm, bütün + leon: arslan = Pantaleon'dan gelme olup Tamarslan demek, Yunanca erkek adı olarak kullanılan bir isim, bizdeki Erarslan gibi birşey.
Yani pantalon denen uyduruk ve bir o kadar da komik sözün kökeni bu, fakat ne kadar da güzel, çekinmeden ve yadırgamadan kullanıyoruz değil mi?
İyi, güzel! Böyle bir uydurma kelimeyi kullanıyoruz da, bu giydiğimiz şeyin (pantolonun) Türkçe bir ismi yok mu? Ata binerken kolaylık yaratmak için bu şeyi icat ettiği söylenen Türkler icatlarına bir isim vermemişler mi?
Elbette vermişler: <ÇUGUR>, yani bugünkü bilinen şekli ile UÇKUR. Tıva (Tuva) ve Altay gibi bazı Türk lehçelerinde hala Çugur olarak kullanılmaktadır.
Ne dersiniz, yarın sabah annemizden pantolonumuz yerine uçkurumuzu ister miyiz?